Osmdesát let Clubu Harley Davidson Praha

 

     Letošní sraz motorkářů motorek Harley Davidson byl pro jejich příznivce a pro pražský Club Harley Davidson velmi významný. Club totiž oslavil osmdesát let od svého vzniku. Je to významné výročí také proto, že se v roce 1978, po zániku clubu v San Francisku, stal clubem nejstarším.

     Účastníci a příznivci legendárních motorek Harley Davidson se od pátku 20. června sjížděli do kempu v Skochovicích nedaleko Vraného nad Vltavou. Přijeli celkem na osmi stovkách strojů. Program setkání byl velmi bohatý. Vedle poměřování sil potetovaných paží a pití piva na čas, organizátoři uspořádali pro návštěvníky výlet parníkem a otevřeli i čajovnu.

    V sobotu se jako součást oslav uskutečnila nezbytná „Spanilá jízda“ Prahou. Ta začínala v kempu Džbán. Z něj vyjelo 241 motorek. Cestou ke křižovatce Evropské a Veleslavínské se připojila další stovka strojů z kempu ze Skochovic.

   

  

 

     Spanilá jízda dále pokračovala na Prašný most, Letenskou plání na Hlávkův most, Wilsonovou k Václavskému náměstí, dále Mezibranskou do Žitné, pak na Kalovo náměstí, přes Jiráskovo náměstí k Národnímu divadlu. Dále na Palachovo náměstí, Klárov, Prašný most a Evropskou ulici zpět do kempu Džbán. Možnost zajet do centra bylo díky spolupráce s Policisty ČR Správy hl.m. Prahy a členy 124. ÚS INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATIN sekce ČR a také dispečery Dopravního podniku hl.m. Prahy. Ti dohlíželi na bezpečnost silničního provozu. Konvoj motorek se občas zastavil a chodci si ze zájmem prohlíželi tyto stroje. Samotné motorky Harley Davidson  jsou mohutní, elegantní, chromovaní elegáni, kteří jsou výtvorem lidské dovednosti. Za dlouhou dobu jejich existence už na nich není prakticky co zlepšovat. Přesto i tyto motorky podléhají módě. Dnes se vrací trend starých chopperů s vysokými řidítky. Vzácné na těchto motorkách je také to, že dva stejné typy na světě neexistují. Je to proto, že každý „harleyář" si upravuje motorku k obrazu svému. Dříve jsme mohli spatřit „harleyáře“ jako zarostlého fousáče. Dnes jsou to lidé, které mají velké srdce a pro radost si pořídili velkou motorku. Majitelé motorek Harley Davidson jsou právníci, tesaři, automechanici, prostě  lidé z různých odvětví. Klasický „harleyář“ je muž středního věku, ale je jím i žena. Profesní široká škála majitelů Harley Davidson dokazuje, že koupit motorku tohoto typu je srdeční záležitostí. Již po mnoha let chrom, zvuk, vibrace a vůbec celkový vzhled motorek Halley Davidson přitahuje motorkáře. Mohli jsme zde vidět stroje z Německa, Polska, Rakouska, Norska, Švédska, Kanady a USA.

 

     Na závěr možno říci, že se nepřihodilo nic, co by se muselo řešit jako mimořádná událost. A pro příznivce a účastníky setkání to byl velký zážitek. Jak mi řekl jeden účastník Spanilé jízdy: „Letošní setkání bylo velmi hezké.“ Nejstarším motocyklem zde byl americký Indian Scout 600 z roku 1925, jehož majitel přijel z Mělnicka. A protože každá jízda něčím překvapí, tak se těším na další ročník“.
J.H.