Napsali o nás:

Převzato z intranetu aktualit PIO POLICIE ČR KŘP hlavního města Prahy ze dne 18.6.2009

      Doslova „koncertem“ nazval práci policistů jednatel společnosti MAKEI s.r.o., a to konkrétně za asistenci při „spanilé jízdě“ Prahou, vozů z klubu Lotus Super Seven. Profesionální přístup a bezchybné zorganizování velmi chválili všichni účastníci této akce, ale největší uznání zaznívalo od zahraničních hostů, kteří se s tak vstřícným přístupen ze strany policie ještě nesetkali. Tuto akci zajišťovali členové 124. ÚS pod vedením pplk. JUDr. Vorla. Členové klubu se již dnes těší na další ročník a spolupráci s pražskými policisty.

19. mezinárodní setkání majitelů vozů LOTUS SEVEN

31.5.2009 v Praze

   

      Lotus Seven (angl. sedm) byl následovníkem prvního sériově vyráběného vozu Lotus Six. Stavebnicový model Six byl určen spíše pro klubové závodění, než sportovní automobil na silnice. Six byl představen veřejnosti v roce 1953, ale skutečným úspěšným vozem se stal o čtyři roky později model Seven. Vyráběl se v letech od roku 1957až do roku1970 v celkovém počtu 1942 kusů. V roce1973 prodala automobilka Lotus průmyslová práva na vůz společnosti Caterham Cars, která ho vyrábí dodnes.

      Lotus Seven, dvousedadlové vozidlo, bylo postaveno na základu rámu sestaveného z mnoha trubek. Vůz neměl žádné dveře, pouze vykrojené boční stěny. Přední kola kryly jen tenké blatníky. Motory nejčastěji dodávala firma Ford, Climax FVA a typ S1 od firmy BMC. Patnáct vozů poháněla jednotka Lotus z vozu Lotus Elan.

      U základního provedení poskytuje čtyřválcový motor výkon 37 koní. Díky velice nízké hmotnosti mohl Lotus 7 jet max. rychlostí 130 km/h. Model S2 se odlišoval od základního typu pouze jiným tvarem blatníků. Verze S3 obsahoval výkonnější motor Cortina 1600. V roce 1970 se objevil typ S4, který se lišil od typu S1 robustnější karoserií vyrobenou ze skelných vláken. Nejvýkonnějším nabízeným modelem byl typ Super Seven s pohonnou jednotkou Ford 1340 cm³ s výkonem 115 koní a max. rychlostí 175 km/h.

Lotus Seven už v době svého vzniku zaujal širokou veřejnost nejen svou lehkostí a jízdními výkony, ale i svou nenáročnou konstrukcí. Právě tato jednoduchost přímo vyzývala masy domácích kutilů s šikovnými ručičkami k tomu, aby si doma postavili její repliku. Jako vždy měla i tato výzva jeden drobný háček, kterým byla celosvětově špatná dostupnost materiálů potřebných k dosažení dokonalé kopie.

      Tento problém se podařilo odbourat až na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Proto se začaly v různých zemích objevovat malé firmy zabývajících se stavbou replik Lotusu Seven. Mezi prvními byl britský Westfield, ale zanedlouho jej následovaly i jiní.

      Holandská firma, kterou v roce 1987 založil Joop Donkervoort, z počátku nabízela 640kg repliky, vybavené čtyřválcovými motory Ford. Tyto stroje byly usazeny do trubkové konstrukce, potažené hliníko-laminátem. V nabídce byly tři civilní verze – D8, S8A, S8AT a jedna sportovní D8Cosworth. D8 měla pod kapotou motor 1,8i 16V o výkonu 140 koní. S8A měla zastaralý dvou litr s osmi ventily a výkon pouhých 105 k. S8AT byla vybavena 2,0i 16V, který poskytoval 170 koňských sil. Jak už samotný název napovídá, verze D8Cosworth byla vybavena agregátem Cosworth 2,0i 16V Turbo, dávající rovných 220 k. Celková výška tohoto vozu byla pouhých 1,1 metru.

      V polovině devadesátých let dostávají všechny modely nejen nová jména, ale taky novou zadní nápravu, stavitelný podvozek a úprava se dotkla i palubní desky. V roce 2000 se doprodávají motory Ford a jejich místo zaujímá agregát z produkce VW/Audi. Další výrobci replik je  německý výrobce Hauser. Společnost Irmscher je nejen dvorním úpravcem značky Opel, ale pro demonstraci svých schopností používá od devadesátých let repliku s originálním názvem: 77 Seventy-Seven. V Česku je to firma Kaipan s modelem Kaipan  57. Vůz si můžete pořídit již za 600.000,- Kč. Francouzský výrobce Martin nemá hlavní náplň výrobu replik, ale do výčtu oprávněně patří. Německý výrobce Rush nepatří zrovna k těm nejpoctivějším, kteří by se drželi předlohy, ale jde přesně opačnou cestou. Jako jediný vyrábí opravdu sportovní repliky Lotusu Seven. Další společnost Westfield, která vůbec jako první po Caterhamu rozjela sériovou výrobu replik a jako první do svých modelů instalovala motory z japonských motocyklů.

      Po seznámení se s historií vozů Lotusu Seven jistě pochopíte, že všichni majitelé těchto vozu se těšili na společné setkání. To se uskutečnilo dne 31.5.2009 v Praze. Byl to již 19. mezinárodní sraz Seven klubů, který pro německý Seven IG klub uspořádal tým členů českého Seven clubu. Sraz byl velmi úspěšný, protože se do Prahy sjelo 106 automobilů. Přitom nejstarší funkční vůz s výrobním číslem 27 byl z roku 1956.

 

       Spanilá jízda Prahou vozů Lotus Seven byla pod organizací Policie ČR KŘP hlavního města Prahy, členů 124.ÚS IPA sekce České republiky a Dopravního podniku. Jízda začala v 11:05 hodin na Strahově u věže velínu Strahovského tunelu. Celkově bylo možné odhadnout délku kolony účastníků srazu na 1km. Vyrazilo se kolem Pražského hradu přes Pohořelec a Chotkovými sady, přes Palachovo náměstí a nábřeží kpt.Jaroše na Hlávkův most. Na magistrále se desítky sevens dostaly do typické kolony. Pak se projíždělo Václavským náměstím, Ječnou a zpátky přes Újezd, Malostranské náměstí, Klárov, Pohořelec na Hradčanské náměstí. Zde se všechny zúčastněné vozy seskládali do připraveného prostoru a od 12:15 hod. probíhalo fotografování.

12.6.2009