Návštěva z Wisconsinu

 

       Den před otevřením Schengenského prostoru, tj. 20. prosince 2007, navštívil pražskou 124. územní skupinu INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION (IPA) se svou manželkou Thomas Ciurlik, justiční kriminalista z Milwaukee, největšího města amerického státu Wisconsin a 22. největšího ve Spojených státech. Toto město se nachází na jihozápadním břehu jezera Michigan. Jak jsme se dověděli, dnes je ve  městě mnoho obyvatel různých národností. Tato vlna přistěhovalectví začala počátkem 19 století. Ve městě jsou obyvatelé africko-amerického, německého a hispánského původu. Ale jsou zde také i Poláci, Irové, Angličané, Italové a Francouzi. Společenství různých etnik pak vede k rasovým nepokojům. Dnes je však kriminalita na nejnižší úrovni za posledních 15 let.

Od  Thomase jsme dále dozvěděli, že když odjížděl, před domem měl mnoho sněhu. V Praze není žádný. Letos je o Vánocích zde, ale dříve dělal po několik let pro svou komunitu Santa Klause.

          Dále jsme hovořili s Thomasem o všem možném a vzájemně si vyměňovali zkušenosti. Například řidičům se v Milkwaukee jezdí mnohem radostněji než u nás, benzín stojí jen  pouhých 75 centů / l. Thomas je v Praze  poprvé a musel konstatovat, že je Praha opravdu krásné město a tím, že byl přijat členy 124.ÚS IPA pro něj ještě víc zkrásnělo. Na závěr, když se s námi loučil řekl, že dnes není Santa, ale může nám jen dát dárek - přání, aby se členům IPA jejich práce jen  dařila a při své náročné práci si udělali čas i na své blízké.                                                                                      KEŚ 21.12.07